Jag följer aldrig recept till punkt och pricka jag gör som jag själv vill. Det blir bäst så. Mat ska lagas med känsla inte efter mått. Det är mitt motto i köket.
Först gjorde jag buljong på hjärtat och levern av kalkonen, se här
Sen saltade jag och pepprade hela kalkonen, och gned in en stor vitlöksklyfta i hela kalkonen.
Jag tog även "flottet" som jag hade sparat från när jag stekte bacon till lunch och gned in kalkonen med.
Ställde kalkonen på sidan och in i ugnen på 175grader i 40 minuter.
Sen vände jag på kalkonen så den hade andra ving- sidan upp, öste med den hemmagjorda buljongen och stekte även den sidan i 40 minuter. Vände kalkonen så den hade ryggen uppåt, öste igen och stekte på den sidan i 40 minuter. Vände på kalkonen så den hade tuttarna uppåt och öste med resterande buljongen och in i ugnen i 40 minuter.
Alltså
Recept på kalkon á Ellinor
- Gör en buljong, se här
- Gnid in kalkonen med salt , svartpeppar och krossad vitlök, invändigt och utvändigt, försök även komma in under skinnet på kalkonen. Gnid även in den med Smör/margarin som du har stekt bacon i.Ta bort baconen, annars kan du bara ha vanligt Smör utan smak på.
- Ställ kalkonen i en ugnsform med höga kantar, med ving sidan uppåt i Ugnen på 175 grader i 40 minuter.
- Vänd kalkonen så den har den andra vingsidan uppåt ös kalkonen med 1/4 del av kalkonbuljongen som du har gjort innan. Ställ in den i ugnen på 40 minuter
- Vänd kalkonen så den har ryggsidan uppåt, ös kalkonen med 1/4 del av kalkonbuljongen, ställ in i ugnen på 40 min
- Vänd kalkonen med bröst sidan uppåt, ha i den sista delen av kalkonbuljongen och ställ in i ugnen på 40 minuter.
- Ta ut kalkonen och lyft över den på ett nytt fat.
- Häll över buljongen från ugnsformen igenom en sil in i en bunke.
- Gör kalkonsås
- Koka potatis och grönsaker.
- Servera gärna med svartvinbärsgelé.
Man tar bort kalkonen och lägger upp den på ett fat. Tar kalkonspadet/buljongen som är kvar i ugnsformen och silar av den in i en bunke.
Kalkon Sås á Ellinor
Ta en del av kalkonbuljongen och häll i en kastrull häll i matlagningsgrädde och 4 rågade matskedar med cremé fraiche och rör ut i buljongen. Sätt på plattan på "lagom temperatur. Häll i en skvätt soya. Red av såsen med antingen mjöl och vatten som du rört ut innan eller majzena. Ha i en skvätt mörk sirap. Låt koka upp under omrörning tills såsen är lagom tjock.
Bon apetit.
Riktigt gott va det också =))
SvaraRaderaJa det tycker jag med=)
SvaraRadera