26 december 2010

Recept- Kalkon á Ellinor


Jag följer aldrig recept till punkt och pricka jag gör som jag själv vill. Det blir bäst så. Mat ska lagas med känsla inte efter mått. Det är mitt motto i köket.


Först gjorde jag buljong på hjärtat och levern av kalkonen, se här

Sen saltade jag och pepprade hela kalkonen, och gned in en stor vitlöksklyfta i hela kalkonen.
Jag tog även "flottet" som jag hade sparat från när jag stekte bacon till lunch och gned in kalkonen med.
Ställde kalkonen på sidan och in i ugnen på 175grader i 40 minuter.
Sen vände jag på kalkonen så den hade andra ving- sidan upp, öste med den hemmagjorda buljongen och stekte även den sidan i 40 minuter. Vände kalkonen så den hade ryggen uppåt, öste igen och stekte på den sidan i 40 minuter. Vände på kalkonen så den hade tuttarna uppåt och öste med resterande buljongen och in i ugnen i 40 minuter.

Alltså

Recept på kalkon á Ellinor
  • Gör en buljong, se här
  • Gnid in kalkonen med salt , svartpeppar och krossad vitlök, invändigt och utvändigt, försök även komma in under skinnet på kalkonen. Gnid även in den med Smör/margarin som du har stekt bacon i.Ta bort baconen, annars kan du bara ha vanligt Smör utan smak på.
  • Ställ kalkonen i en ugnsform med höga kantar, med ving sidan uppåt i Ugnen på 175 grader i 40 minuter. 
  • Vänd kalkonen så den har den andra vingsidan uppåt ös kalkonen med 1/4 del av kalkonbuljongen som du har gjort innan. Ställ in den i ugnen på 40 minuter
  • Vänd kalkonen så den har ryggsidan uppåt, ös kalkonen med 1/4 del av kalkonbuljongen, ställ  in i ugnen på 40 min
  • Vänd kalkonen med bröst sidan uppåt, ha i den sista delen av kalkonbuljongen och ställ in i ugnen på 40 minuter.
  • Ta ut kalkonen och lyft över den på ett nytt fat.
  • Häll över buljongen från ugnsformen igenom en sil in i en bunke. 
  • Gör kalkonsås
  • Koka potatis och grönsaker.
  • Servera gärna med svartvinbärsgelé.
Till det kokade jag potatis och grönsaker och gjorde även en sås till som var superlätt att göra.

Man tar bort kalkonen och lägger upp den på ett fat. Tar kalkonspadet/buljongen som är kvar i ugnsformen och silar av den in i en bunke.

Kalkon Sås á Ellinor

Ta en del av kalkonbuljongen och häll i en kastrull häll i matlagningsgrädde och 4 rågade matskedar med cremé fraiche och rör ut i buljongen. Sätt på plattan på "lagom temperatur. Häll i en skvätt soya. Red av såsen med antingen mjöl och vatten som du rört ut innan eller majzena.  Ha i en skvätt mörk sirap. Låt koka upp under omrörning tills såsen är lagom tjock.

Bon apetit.

2 kommentarer: