26 december 2010

Recept: Buljong av kalkon

Recept på Kalkonbuljong

Detta är jättegott att ha i andra grytor, soppor och mat där buljong behövs, garanterat tillsatsfri och därför något jag gillar skarpt.

Recept på Kalkon Buljong
  • Ta innandömet ur kalkonen och lägg i en kastrull. Det är alltså hjärta, lever och halsen
  • Skala vitlök, en eller två klyftor, dela i tre delar
  • Skala en gul lök och dela upp i stora delar
  • Ha i kryddor, rosemarin, mejran, timjan, salt, peppar, rosepeppar, 
  • Man kan även ha i en morot i bitar.
  • Häll över vatten och en skvätt olja, oliv eller rapsolja
  • Häll i vatten ca 7-10 cm beroende på hur mycket buljong du vill ha
  • koka ihop i minst 20 minuter.
  • Sila bort det du kokade buljongen av.
Tadaa nu har du din buljong. Redo att användas på en gång eller att frysas in.

Ett smart tipps att alltid ha fräsch buljong hemma är att ta din isbitslåda och fylla med buljong och frysa in. Då får du perfekta buljongtärningar till maten och även smart förvaring.

2 kommentarer:

  1. Det höjer alltid både smaken och utseendet hos buljongen, om köttet och löken, ja, till och med rotsakerna först brynas, såsom ofvan är sagdt, innan vatten tillslås.

    SvaraRadera
  2. ok tack för tippset men jag gillar smaken på buljongen i alla fall.

    SvaraRadera