10 januari 2012

Hur man får bort smärtan/ krampen/stelheten i skulderbladen och bröstryggen

Det verkar vara ett genomgående ryggproblem att har man problem med svanken/ ländryggen så sprider det sig till mellan skulderbladen efter ett tag. Jag vet inte hur många diskbråckar, stelopererade eller andra jag har pratat med som pratar om värken i skulderbladen och bröstryggen. Tex; Bea  och mig själv.

Den värken har jag med. Den växte sig övermäktig i somras när jag låg inne alla de de där gångerna och då prövade sjukgymnasten på ortopedavdelningen ut ett TENS program bara för min skuldra/bröstrygg och vet du vad. Det hjälpte faktiskt. Plus att jag har fått ett träningsprogram för min bröstrygg.

Det är en kombination av att ländryggen är svag och rörelsemusklerna( de stora långa) då spänner sig för att skydda ryggraden och de små musklerna i ryggraden som ska vara stabilserande för att de inte orkar med den instabila ryggraden och det som gör ont. Detta gör att de långa musklerna efter ett tag inte orkar och blir stela och hamnar i kramp. Då får man mer och mer ont och smärtan går från att ha varit i ländryggen till att sprida sig upp till skulderbladen och bröstryggen och man får mer ont för kroppen vill skydda det som är trasigt.
Det blir en ond sprial som bara gör ondare och ondare.

Jag fick förutom denna TENS placering på ryggen: Det är de blå pluttarna som man ska sätta plattorna på och program 7. Som gjorde att smärtan mirakulöst försvann för ett tag. Den kom visserligen tillbaka men då körde jag tens program 7 igen.
Och mitt träningsprogram för axlar, skuldror och bröstrygg. Och självklart ländryggen med. Men om vi nu ska koncentrera oss på bröst och skuldror så är den här bäst.

Den bästa övningen är den här: För att få bort smärtan i skuldrorna och bröstryggen.




Den går till så att du har en hantel i varje hand, du ligger ner på ett platt underlag med knäna i luften och fötterna nära rumpan. Du har armarna sträckt uppåt. Rakt fram i brösthöjd som på bilden. Sedan tar du och lyfter skuldran uppåt så att armen sträcker sig ännu längre från kroppen ca 10 cm. Utan att resten av kroppen lämnar underlaget. Utan det är bara skuldran som ska upp i luften och sedan sakta ner igen. Ungefär som när du förlänger ett slag.

En annan bra övning är den här:



Till den behöver du ett gummiband. Du fäster gummibandet i handtaget på en stängd dörr eller i sänggaveln. Du ska ha lika långa gummibands bitar på varje del så du kan hålla i dem med händerna.
Du har armbågen i 90 grader och för sakta båda gummibanden bakåt och sedan framåt en gång.
Efter det tar du den högra sidan och för bakåt medans du tittar åt höger. Du får då in en liten rotation och kommer längre med skulderbladet. KOM IHÅG ATT HA MAGEN SPÄND. Gör lika dant med vänster sida och börja om. Detta är jätte bra träning för skuldrorna och gör att du får mindre ont.

Jag brukar även göra cirkulära rörelser med axlarna och pressa ihop skulderbladen varje morgon för att mjuka upp musklerna från nattens vila och stelhet.

Detta är mina tipps till hur man får mindre smärta i skulderbladen och bröstryggen. Det har fungerat för mig.


7 kommentarer:

  1. Du är ju en ängel, tack för tipsen och råden!

    SvaraRadera
  2. Ska pröva dessa övningar, operera mitt diskbråck 19okt-11, och känner lite värk emellan skulderbladen, ryggen är rätt bra med lite lättare värk då och då. Men har kvar sovning, känselbortfall och nedsatt styrka i höger ben ännu, har blivit mycke bättre sen efter op, men är fortfarande irriterande och jobbigt att gå längre sträckor då benet/ foten inte orkar med i den takt jag vill! Hoppas det blir mycke bättre för dig också snart, Är inte roligt att jämnt ha ont och ( i alla fall jag) känna sig som man vore 75år och helt utsliten;-) fast man är rätt ung och bör vara frisk och kry! Kram Helena

    SvaraRadera
  3. Bea: Varsegod. Jag tycker det är bra att kunna tippsa varandra när man har fått hjälp med något som är någon annans problem. Så kan man hjälpas åt.

    Helena jag ska ge dig ett tipps på bloggen

    SvaraRadera
  4. Hej Ellinor,
    har hittat din sida precis och kommer att läsa den ingående men redan nu vill jag tacka dig så mycket att du delar med dig om dina erfarenheter och tips. Jag har ett diskbråck på två ställen av lindrigare sort och behöver inte opereras än men fick jätteont i bröstryggen som både sjukgymnasten och läkaren bara höjer på ögonbrynen för som om de inte fattade vad jag pratar om. Min ända fråga var om det hänger ihop eller har jag fått något annat problem dessutom. Så det är så skönt att läsa om detta på din blogg som ett svar som proffsen inte kunde ge mig
    Varma hälsningar Irene

    SvaraRadera
  5. I found many informative article but this article is full of information and well written, and i am so excited to read this.. Thanks a lot
    få bort smärta

    SvaraRadera
  6. This blog is truly extraordinary in all aspects.
    få bort smärta

    SvaraRadera
  7. Väldigt mycket tack jag skall prova dina råd

    SvaraRadera