18 april 2011

Att ha möjligheten att välja

Idag är det personalmöte men jag ska inte gå. Det känns konstigt det där att inte jobba, att allt bara fortsätter utan mig. Det är lite som att dö. Alla fortsätter sina liv som vanligt utan en själv. Visst man kanske får en tanke då och då och i början hör folk av sig ofta och ringer eller mailar. Sen efter ett tag då är det som sådana saker droppar av och så sitter man själv igen. Att bli sjuk är som att dö. För när man får en kronisk åkomma så blir man aldrig som man var förut. Man blir aldrig frisk igen. Man blir inte som man var innan man blev sjuk. Eller man blir aldrig som man var innan man visste om att man var sjuk.
Det är en del av en som dör. Den där delen som säger att man är odödlig och tar allt för givet.
Men man får ju något annat, visdom, kunskap och insikt om att man kan bli frisk igen. Men inte på samma sätt utan på ett nytt sätt ett anpassat sätt. Ett annorlunda liv mot förut. Ett annorlunda friskt liv. För man kan ju ha en skadad kropp men vara frisk i övrigt.
Min valfrihet är borta. Förut kunde jag välja hur jag ville och vad jag vill när som helst och även om jag inte valde allt hade jag i alla fall möjligheten till att välja. Jag får lära mig att välja annorlunda.

Men samtidigt tror jag att det är bra. För jag får lära mig att välja rätt, att välja att ta hand om min kropp och välja saker som jag mår bra av istället för att tänka "det är bara för ett tag och det går bra så länge fast jag inte vill". Jag får välja bort att "göra det jag inte vill men har gjort ändå" i mitt liv. Det måste ju ändå vara något positivt. Det som är tråkigt är att jag var tvungen att lära mig det den hårda vägen.

3 kommentarer:

  1. Herregud va bra du skriver!Du beskriver det så mitt i prick, precis så här känner även jag. Jag sörjer mitt gamla liv så mycket fortfarande, men hoppas att med tiden blir även jag bra på att välja rätt, för vad som passar mig även om det blir annorlunda.

    Kram Jeanette

    SvaraRadera
  2. Tack för att du tycker lika dant och att jag inte är ensam. Hur går det för dig? Är du bättre nu än efter din operation?

    Kram

    SvaraRadera
  3. Precis så här är det att leva med kroniska sjukdomar, har själv ledgångsreumatism, lungsjukdom, spinal stenos och ett antal diskbråck, varav ett över flera nivåer. Trodde att jag skulle få en steloperation över flera nivåer och upprensning av mina 3 olika förträngningar som spinal stenosen ger mig. Tyvärr medför mina mediciner för min ledgångsreumatism, att min docent inte vill steloperera mig pga. inflammations- och borststötningsrisken som metallplattor och skruvar orsakar. Usch vad besviken jag blev...
    Går och väntar på att mina specialister ska bestämma sig för hur de ska gå tillväga nu istället. Operation måste göras, de pratar om att stadga upp ryggen med ben från höften. Vad som helst är bra, bara jag slipper smärtan.

    Kram och hoppas att din rygg får vara bra länge...

    SvaraRadera