27 juli 2011

MR med kontrastvätska, magnetröntgen

Jag har idag gjort en MR, magnetröntgen med kontrastvätska.

Kontrastvätskan används när doktorerna vill ha en tydligare bild av ens rygg, för att se bättre vad som är vad. Den ökar helt enkelt det svarta och vita i" kroppen" för att det ska bli lättare att se på de svartvita röntgenbilderna. Den ökar på kontrasten så det inte blir lika mycket grått för det gör det svårare att fastställa vad som är vad på röntgenbilderna.

Jag fick åka med sjukhussängen ner till röntgenavdelningen här på Lycksele Lasarett.
Där fick jag fylla i ett papper på samma sätt som jag har gjort två gånger tidigare i år.
Namn, födelsedatum, om jag har metalldelar i kroppen. Vilket jag har med min tandställning som sitter fast i överkäken.
Vad jag väger och hur lång jag är.
Den där nålen som jag blev av med igår sattes tillbaka i armvecket. Man får en nål i armvecket för att de ska kunna spruta in kontrastvätskan där.

Jag blev av med glasögonen för MR är ju en jätte stark magnet som kan förstöra glasögon, avmagnetisera kort och har man för mycket metall i kroppen är det inte säkert att man kan göra en magnetröntgen.
Men en fast tandställning som är i trådformat går i alla fall bra. För det har jag.
Jag fick lägga mig med fötterna på huvudsidan av britsen som ska åka in i röntgenmaskinen. Magneterna i magnetröntgen maskinen kyla ner med helium.

Jag får kudde under huvudet och en under knäna men de är nästan raka mina ben. Vilket jag tycker är jättejobbigt. Det var tur att jag hade bett om extra paraflex som är muskelavslappnande. Har man inte ont i benen så är det inga problem.

Hårnät, öronproppar och  hörselkåpor på.  Armarna fick jag ha ovanför huvudet med en larmklocka i handen. I hörselkåporna fick jag lyssna på radio.

Sen fick jag åka in i maskinen.  Det brukar ta 20 - 30 minuter brukar en vanlig MR ta. Men det tog 1,5 timmar totalt eftersom jag skulle första både ländryggen och bröstryggen.

Först tar de vanliga MR bilder över ländryggen och bröstryggen. Det blåser kall luften Det är ungefär 10 cm från nästippen till taket inuti tunneln. Jag låg inbakad i lakan. Eftersom när man gör en magnetröntgen så ska inte hud vara mot hud för att det blir för varmt och orsakar blåsor i värsta fall. Eller så kan man få rodnader som tar några dagar att få bort. Mina knän låg mot taket i tunneln och man åker fram och tillbaka i tunneln under tiden. 

Det brummar och låter högt av dunkande i olika frekvenser och takt under tiden de tar röntgenbilderna. Man hör om man lyssnar noga vårt de tar bilden för dels känner man durrandet i kroppen. Det vibrerar extra i det området som de tar röntgen bilden. Det blir även extra varmt där och det dunkande ljudet kommer därifrån.
Jag låg och blundade försökte slappna av och andas i jämna andetag.

Röntgensköterskan så att de flesta som gör en MR spänner sig och ytandas för att de inte vill röra på sig. För det är viktigt att ligga still för att inte MR bilderna ska bli suddiga. De blir lätt det om man rör sig det minsta.
Det är fel teknik för att ligga still att ytandas och spänna sig gör att man mår dåligt blir yr och det kan göra att man får en klastrofobisk känsla och panik. Eller att man får extra ont av att vara spänd.
Rådet jag fick av röntgensköterskan var att slappna av och andas vanligt utan att ta de extra djupa andetagen eller ytandas. Då ligger man mest still.
Det är bättre att slappna av och ligga med kroppen mot magnetröntgenmaskinensinnerväggar med ett lakan som skydd mot värmen. För då mår man bättre, slipper få mer ont och få panik. Bra tips, va!

Efter det åkte jag ut ur tunneln och sedan sprutar röntgensköterskan in 20 ml kontrast i nålen som sitter i armen. Sen fick jag åka in i tunneln igen. Denna gång gick det fort bara 7 minuter.
Sen fick jag äntligen åka ur tunneln ta ner mina armar från ovanför huvudet. Himmel så skönt.

Jag fick hjälp att sätta mig upp.  Fick tillbaka mina glasögon. Gick sakta haltande ut till min säng med en hemsk skärande känsla i ryggen.
Jag fick efter det åka upp till avdelningen och få en spruta ketogan i magen.

Nu väntar jag med spänning på svaret.

Just ja, ett plus med att göra en magnetröntgen är att den inte ger några strålningsskador som kan leda till cancer och så vidare. För att det är inte strålar som röntgar utan magneter och magneter ger inte strålning som skadar. Bra va!

4 kommentarer:

  1. Jösses, vilken grej! Låter verkligen inte skönt nånstans, men det är ju för en bra sak, som tur är. Jag håller alla mina tummar att du får ett svar som leder till någon bra behandling.

    KRAM!

    SvaraRadera
  2. Det är inte så farligt egentligen bara man inte har ont. Då är det jobbigt värre. Men det är så värt det. Så du ska aldrig vara orolig för att åka in i en sådan. De ger nämligen ingen strålningsskada eftersom det är magneter=)

    SvaraRadera
  3. Tack snälla Ellinor för en kanon blogg. Jag ska in o göra min Mr om 2 v. Jag ska fortsätta läsa bloggen o få lite tips
    Jag har lite frågor till dig om du hsr tid.

    Mail. Jessicabenerback@gmail.com

    SvaraRadera
  4. Skulle du rekommendera din läkare? har 4 diskbråck kanske fler ska ta 2 MR senare i månaden. Kan någon i Västra Götaland rekommendera en bra läkare och ortoped?

    SvaraRadera