Jag städade så gott det gick i mitt rum och sedan lagade jag mat åt ett helt kompani. Spagetti och köttfärssås. Sedan gick det inte längre. Jag är helt slut. Men som sagt. Jag kan bädda rent i morgonbitti med.
Det är konstigt innan jag opererade mig så tänkte jag att ja,men det där är inte så mycket mat. räcker till tre portioner. En till mig och två till Sven. Men nu kan jag tänka att det där räcker i två veckor åt mig.
Sven tog ett glas av min "juice" som han kallar det idag. Proviva är ingen juice, det är ett mellanmål. Jag funderar på att köpa hem riktig juice åt Sven så att min proviva får vara ifred. För jag ser inte proviva som juice. Jag ser det som mellanmål. Ett verkligt mål. Och jag vill inte att den ska vara slut på söndag när affärerna kanske har stängt.
Jag vet att det låter helt vansinnigt att det som jag räknade som dryck eller åtminstone soppa innan operationen, räknas nu som en hel måltid. Men så är det faktiskt. Jag räknar provivan som ett helt mellanmål.
Det är lika dant med portionsstorlekarna. Jag ska få i mig två dl puré men det går bara inte. Det är alldeles för mycket och tidigare var två decilitermått väldigt lite för mig. Tänk så fort man ändrar perspektiv.
Jag vet en del opererade som inte alls använder sig av decilitermått utan helt litar på sin känsla. Men jag vågar inte det. Jag har inte lärt mig vad en deciliter är än. Jag litar inte på mitt ögonmått. För de är fortfarande inställda på att jag äter mer än vad jag gör.
Jag håller mig till mina mått än så länge.
Och jag tillhör dom som ser Proviva som en juice och inte som ett mellanmål. Provivan innehåller ju faktiskt socker och inget protein. För mig går det bort. Försöker i den mån jag kan att äta mellanmål som innehåller protein och/eller mjölkprodukter. Sen kan jag ta något glas blåbärssoppa ibland (den utan socker) men då tar jag den mellan målen någon gång, om jag är sugen. Ibland som nödmellis.
SvaraRaderaErsta rekomenderar proviva till mellanmål så jag lyssnar på dem. Senare när man ska äta "riktiga mellanmål" då ska man koncentrera sig på proteinrika maträtter.
RaderaOkej! Ja, det är ju olika från ställe till ställe. :)
RaderaSvar: Fast jag har inte torr hy. Den är ganska normal. Jag har finnar. Och liksom knottror som sedan utvecklar sig till finnar.
SvaraRaderaMen men.. går väl över.
Decilitermåttet är min bästa vän! För om jag skulle höfta till med vad som är 1 dl fil till frukost så hade jag hällt i alldeles för mycket. Jag har inte heller kommit dit där jag kan lägga upp maten på "fri hand", men det kommer nog.
SvaraRaderaJag har däremot märkt att om jag faktiskt låter ätandet ta tid, så känner jag att jag är mätt i tid också. De få gånger jag har ätit för fort, så känner jag inte mättnad på samma sätt. Så jag tror att för mig personligen så är hastigheten på ätandet viktigare än mängden. Äter jag långsamt så äter jag lagom liksom...
Stressa inte med mängden mat, det tar sin tid att nå 2-2,5 dl mat och du kan väl se det som ditt mål. För mig tog det nog över 6 mån att kunna äta den mängden och fortfarande beror det helt på vad jag äter. Ät tills du är mätt, även om du måttar upp maten :) Låt det ta sin tid.
SvaraRaderaJu mindre man äter, desto viktigare är det att det är bra saker som ger kroppen näring. Så mycket näring som möjligt packat i så den lilla mängden mat man får i sig.
Proviva innehåller som sagt en hel del socker, men i början gör det inte så mycket eftersom sockret ger dig lite extra energi (när man äter pyttelite). Det är dock av erfarenhet viktigt att komplettera med några andra mer proteinrika mellisar också (kesella, keso t.ex) så att du får proteiner o näring. Jag mår sjukt mycket bättre när jag äter proteinrika mellisar!
Ta det lugnt och prova dig fram, det mesta löser sig självt och du märker vad din kropp behöver.
Glad Påsk!!